Поредни арести на журналисти в Русия заради публикации, критикуваща руските военни действия

...
Поредни арести на журналисти в Русия заради публикации, критикуваща руските военни действия
Коментари Харесай

Нова порция арести на журналисти в Русия заради статии за Украйна

Поредни арести на журналисти в Русия поради изявления, критикуваща руските военни дейности в Украйна. 

Михаил Афанасиев, основен редактор на " Нови Фокус " в съветския район Хакасия, е арестуван в сряда, тъй като е съобщил как 11 служители на реда от звеното за битка с безредиците са отказали да бъдат изпратени в Украйна за военна работа, предаде " Асошиейтед прес ".

Журналистът е упрекнат в съзнателно разпространяване на " погрешна информация " за съветските въоръжени сили - закононарушение, за което настоящият закон планува оптималната присъда от 10 години затвор. Законът, признат след началото на войната в Украйна,  предвижда сурови санкции за всеки, който не нарича  " специфична военна интервенция ", а война или инвазия дейностите на Русия. Най-тежката присъда е до 15 години затвор - за разпространяване на умишлено " подправени " вести за военните сили на Руската федерация.

Михаил Афанасиев е разгласил голям брой следствия по чувствителни въпроси в Хакасия, свързани с проведената престъпност и хипотетични злоупотреби с власт на локално равнище. Това не е първият му конфликт със правосъдната система в Русия поради работата му. През 2009 година журналистът е упрекнат в клюкарство, откакто разгласява истории, критикуващи реакцията на съветското държавно управление при експлозията в най-голямата водноелектрическа централа в страната. През 2016 година е обект на смъртни закани от незаконна тайфа, настояща в Красноярския район в Сибир, откакто разкрива информация за противозаконните действия на групата и връзките й с локалната полиция. 

Друг публицист, основан в Сибир, също е задържан в сряда по съмнение, че нарушава новия закон за медийно отразяване на протичащото се в Украйна. Сергей Михайлов - създател на седмичния вестник " LIStok ", е арестуван поради хипотетични " апели за наказания против Русия ". Уебсайтът на медията е блокиран от март поради " промотиране "  на действия, противопоставящи се на дейностите на Москва в Украйна. 

Четирима студенти по публицистика пък вече са наказани на две години " изправителен труд " заради видео, оповестено в обществените мрежи, в което пазят свободния избор на младите руснаци за военна работа, съобщи " Гардиън ".

Британският ежедневник напомня, че други четирима журналисти бяха сложени под домакински арест в продължение на съвсем година, откакто през 2021 година бяха арестувани за издание на триминутно видео в Youtube. В него те декларират, че заплашването на студенти по време на манифестации е нелегално и се афишират в поддръжка на хвърления в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални.

От началото на военната инвазия в Украйна, съветските управляващи взеха законови ограничения против разпространяването на " погрешна информация за дейности на съветските военни сили ". В резултат, редица опозиционни медии прекратиха активността си от боязън за правосъдно гонене. Затвориха редакциите на " Радио Свобода ", BBC, " Дойче Веле " и редица съветски опозиционни издания, измежду които " Ехо Москва " и " Новая Газета ". Над 100 публицисти, медии и неправителствени организации бяха оповестени от съветските управляващи за „ задгранични сътрудници “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР